Fokkeval

Vraag

Bij het winterklaar maken van mijn Bavaria 37 zeiljacht afgelopen najaar, is per ongeluk een fokkeval door mijn zoontje geheel uit de mast getrokken. Deze val loopt in de mast en hoe krijg ik deze er weer in? Daarnaast: hoe kan ik voorkomen dat de val er weer uit wordt getrokken?

Het antwoord van Rob Dros van Dros Nautic

Het is altijd vervelend als een val uit de mast is getrokken en om de tweede vraag gelijk maar te beantwoorden: zorg ervoor dat aan de tamp van het halende eind een achtknoop is gezet en wees behoedzaam bij het aanslaan van de tophoek van de fok, een rolsysteem, dat de val niet uit je handen valt.

Om de val weer in de mast te krijgen kun je als volgt te werk gaan. Neem een dunne lijn en bevestig daar een schone fietsketting aan als ballast. Vervolgens: laat je in de mast hijsen aan de grootzeilval (zorg voor een extra borglijn) met de ketting aan de lijn bij je. Mogelijk kun je ook bij het doorvoergat in de mast vanuit een kraan of vanaf een brug. Bij de doorvoer van het fokkeval, direct onder de voorstagbevestiging aan de mast, pruts je de ketting door deze doorvoer over de plaatselijk gemonteerde schijf en vervolgens zal door het gewicht van de ketting de lijn in de mast naar beneden zakken. Vervolgens kan je hulp onder bij de mast met behulp van een gebogen haakje de ketting met lijn weer naar buiten trekken. Met behulp van de dunne lijn trek je vervolgens de fokkeval weer in de mast (denk aan de juiste kant van de val) en klaar is Kees.

Lees verder

naar boven