Bedrading

Vraag

Ik wil de bedrading in de mast vervangen. Mijn buurman adviseert een gewoon snoer uit de bouwmarkt, dat volgens hem ook goed is voor mijn 12 Volts systeem. De mast is 14 meter lang. Kan dat?

Het antwoord van Rob Dros van Dros Nautic

NEE!

Beter is het bedrading aan te schaffen bij de leveranciers van bootelektra die ervaring hebben met de juiste kabel en diameter. Zij hebben tabellen voor spanningsverliezen in 12 en 24 voltsystemen, zodat je kunt uitrekenen bij een bepaalde lengte draad hoe dik je kerndraad moet zijn.

Algemene wijsheid is dat 12-voltsystemen een dikkere draad vragen dan een 24-voltsysteem bij gelijkblijvend spanningsverlies. In het geval van de vraag, 12-voltsysteem en een mast van 14 meter, adviseer ik voor de topverlichting (drie kleuren en een ankerlicht) een drieaderige draad te trekken met kerndraden van 2,5 mm2. Voor het stoomlicht een tweeaderige draad ook met een kerndraad van 2,5 mm2. Vervolgens voor het deklicht dat veel vermogen trekt, een tweeaderige draad van 3,5 mm2.

Dan de volgende vraag: hoe krijg je dat in de mast: vaak een gewurm! Vooraf controleer je of de beoogde bedrading wel door de eventueel aanwezige mantelpijp kan. Zo niet, dan moet je misschien wel een draad trekken buiten de mantelpijp om.

Aan de oude bedrading bevestig je een sterk lijntje en deze trek je met het verwijderen van de oude bedrading voorzichtig in de mast. Pas bij het trekken van het lijntje op dat de zaak niet klem loopt of erger in de knoop raakt tegen interne vallen en andere obstakels. Het vervolg laat zich raden: met het lijntje trek je vervolgens de nieuwe bedrading in de mast. Handig is bij deze werkzaamheden iemand te laten helpen bij het begeleiden.

Lees verder

naar boven